Petri Ojala Petri Ojala

5 pointtia miten onnistut yritysjärjestelyssä:

5 pointtia miten onnistut yritysjärjestelyssä.

Yritysjärjestelyprojekteja kuvataan usein hyvin teknisesti ja prosessikaavioiden avulla. Projektit ovat käytännössä koko ajan muuttuvia ja niissä pitää pystyä reagoimaan eri tapahtumiin ja tilanteisiin – joskus hyvin nopeasti, luovasti ja aivan uudella tulokulmalla. Alla muutama hyvä havainto kokemukseen perustuen.

 

  1. Valmistautuminen
    On tärkeä valmistella ja informoida projektin päättäjiä ja projektiin osallistuvia tahoja riittävän ajoissa ja ottaa palaute heiltä vastaan. Ennakoi päätöksenteon eri vaiheet ja eri tahojen motiivit. Tämä koskee niin omaa päätöksentekoa kuin toisia osapuolia.

  1. Houkuta tarinalla.
    Hankkeen eteenpäinvieminen pitää olla määrätietoista mutta tunnustelevaa – millä tavalla ostajaa, myyjää, omistajaa, rahoittajaa, omaa organisaatiota tai muita osapuolia tulee lähestyä. Hyvä ajatus voi jäädä lepäämään, jos se esitetään väärällä tavalla, väärässä järjestyksessä tai väärälle taholle. Hanke tarvitsee houkuttavan tarinan.

  1. Pidä ydintiimi pienenä.
    Ensimmäiseen näkemykseen ei kannata jumittua ja pidä tämä ehdollisena muutokselle. Viesti myös muille että se on ensimmäinen arvio tilanteesta ja se tulee varmuudella tarkentumaan! Tämä voi olla esimerkiksi näkemys yrityksen arvosta, kohdeyrityksen strategisesta sopivuudesta tai järjestelyn rahoitusrakenteesta. Mitä laajempi päättäjä- tai vaikuttajaryhmä hankkeessa on, sitä suurempi riski, että alustavan näkemyksen muuttaminen vaikeutuu.

  1. Ole ketterä ja valmis muutoksiin.
    Prosessia ja omaa päätöksentekoa pitää olla valmis muokkaamaan tarpeen mukaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritysjärjestelyprojektissa siirrytään nopeasti kahdenkeskiseen keskusteluun tai keskusteluja laajennetaan, tai tehdään muutoksia aikatauluihin ja itse prosessin marssijärjestykseen, tai luodaan kokonaan uudenlainen rahoituksen ratkaisu ja rakenne omistajille.

  1. Ole valmis luopumaan.
    Joskus hanke joudutaan hylkäämään projektin kuluessa – tunnista se, että mitä enemmän aikaa ja rahaa käytetään, niin sitä vaikeampaa on luopua projektista.

Lue lisää
Petri Ojala Petri Ojala

Hetken tuumaustauko ennen yritysjärjestelyyn ryhtymistä:

Hetken tuumaustauko ennen yritysjärjestelyyn ryhtymistä.

Onko pöydällä oleva hanke oikeasti sopiva ja tukeeko se yrityksen ja sen omistajan strategiaa? Hyvin toteutettu yritysjärjestelyprosessi tai mainiosti järjestetty rahoitusratkaisu ei toimi jos hanke on väärä ja ei toteuta yrityksen strategiaa. Alla muutama lisähavainto ennen prosessiin ryhtymistä.

 

  1. Mielenkiintoiset hankkeet voivat tulla nurkan takaa ja niihin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Yrityksellä pitää olla riittävän tarkasti pohdittuna oma strategiansa, jotta hankkeen sopivuus voidaan nopeasti arvioida. Yrityksellä pitää olla myös valmius yritysjärjestelyprosessin toteutukseen; olemassa olevat hyvät rahoittajakontaktit ja oma päätöksentekoprosessi.

  2. Päätöksentekijät – omat ja toiset osapuolet – tulee sitouttaa projektiin aikaisessa vaiheessa. Muutoin projektissa tarvittavat päätökset saattavat jäädä tekemättä tai ne venyvät ja projekti jää kesken.

  3. Hankkeen reunaehdot tulee ymmärtää alkuvaiheessa, mitä voivat olla hankkeen kokoluokka, rahoituksen saatavuus, järjestelyn rakenne ja haltuunotto tai irtautuminen. Ei kannatta investoida aikaa ja rahaa hankkeeseen jos se ei ole reunaehtojen sisällä.

  4. Hankkeen ongelmakohdat tulee tunnistaa heti alussa. Analysoi ja ratkaise etukäteen ne asiat, jotka voivat kaataa koko hankkeen. Ratkaise vähemmän ongelmalliset, mutta etukäteen tunnistetut asiat prosessin kuluessa, mutta sitten että langat pysyvät sinulla, ei toisilla osapuolilla. Haasteita voi olla esimerkiksi eri sopimusten ja vastuiden siirtyminen, taloudellisen ja muun informaation luotettavuus ja liiketoiminnan tulevaisuuden näkymät.

  5. Määritä prosessin laajuus hanketta silmällä pitäen. Mikäli myyntiprosessissa päädytään lähestymään vain teollisia toimijoita, niin kohteesta tehtävä materiaali ja kokonaisprosessi voi olla kevyempi. Mikäli mukana on pääomasijoittajia, niin valmistele prosessi siten, että heidän on helpompi tehdä omat varmistuksensa hankkeesta.

Lue lisää