5 pointtia miten onnistut yritysjärjestelyssä.

Blogi toukokuu 19, 2016 - Petri Ojala

5 pointtia miten onnistut yritysjärjestelyssä.

Yritysjärjestelyprojekteja kuvataan usein hyvin teknisesti ja prosessikaavioiden avulla. Projektit ovat käytännössä koko ajan muuttuvia ja niissä pitää pystyä reagoimaan eri tapahtumiin ja tilanteisiin – joskus hyvin nopeasti, luovasti ja aivan uudella tulokulmalla. Alla muutama hyvä havainto kokemukseen perustuen.

 

 1. Valmistautuminen
  On tärkeä valmistella ja informoida projektin päättäjiä ja projektiin osallistuvia tahoja riittävän ajoissa ja ottaa palaute heiltä vastaan. Ennakoi päätöksenteon eri vaiheet ja eri tahojen motiivit. Tämä koskee niin omaa päätöksentekoa kuin toisia osapuolia.
 1. Houkuta tarinalla.
  Hankkeen eteenpäinvieminen pitää olla määrätietoista mutta tunnustelevaa – millä tavalla ostajaa, myyjää, omistajaa, rahoittajaa, omaa organisaatiota tai muita osapuolia tulee lähestyä. Hyvä ajatus voi jäädä lepäämään, jos se esitetään väärällä tavalla, väärässä järjestyksessä tai väärälle taholle. Hanke tarvitsee houkuttavan tarinan.
 1. Pidä ydintiimi pienenä.
  Ensimmäiseen näkemykseen ei kannata jumittua ja pidä tämä ehdollisena muutokselle. Viesti myös muille että se on ensimmäinen arvio tilanteesta ja se tulee varmuudella tarkentumaan! Tämä voi olla esimerkiksi näkemys yrityksen arvosta, kohdeyrityksen strategisesta sopivuudesta tai järjestelyn rahoitusrakenteesta. Mitä laajempi päättäjä- tai vaikuttajaryhmä hankkeessa on, sitä suurempi riski, että alustavan näkemyksen muuttaminen vaikeutuu.
 1. Ole ketterä ja valmis muutoksiin.
  Prosessia ja omaa päätöksentekoa pitää olla valmis muokkaamaan tarpeen mukaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritysjärjestelyprojektissa siirrytään nopeasti kahdenkeskiseen keskusteluun tai keskusteluja laajennetaan, tai tehdään muutoksia aikatauluihin ja itse prosessin marssijärjestykseen, tai luodaan kokonaan uudenlainen rahoituksen ratkaisu ja rakenne omistajille.
 1. Ole valmis luopumaan.
  Joskus hanke joudutaan hylkäämään projektin kuluessa – tunnista se, että mitä enemmän aikaa ja rahaa käytetään, niin sitä vaikeampaa on luopua projektista.

Point Capital on Sinun ja yrityksesi neuvonantaja yrityskaupoissa ja rahoitusaratkaisujen toteutuksessa. Jokainen yritysjärjestely on yksilöllinen ja ratkaisut tulee mitoittaa asiakkaan, ei asiantuntijoiden, tarpeiden mukaisesti. Asiakkaanamme saatte joustavia ja innovatiivisia ratkaisuja luottamuksella, vahvalla sitoumuksella ja vankalla kokemuksella.