Hetken tuumaustauko ennen yritysjärjestelyyn ryhtymistä

Blogi marraskuu 23, 2015 - Petri Ojala

Hetken tuumaustauko ennen yritysjärjestelyyn ryhtymistä

Onko pöydällä oleva hanke oikeasti sopiva ja tukeeko se yrityksen ja sen omistajan strategiaa? Hyvin toteutettu yritysjärjestelyprosessi tai mainiosti järjestetty rahoitusratkaisu ei toimi jos hanke on väärä ja ei toteuta yrityksen strategiaa. Alla muutama lisähavainto ennen prosessiin ryhtymistä.

 

  1. Mielenkiintoiset hankkeet voivat tulla nurkan takaa ja niihin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Yrityksellä pitää olla riittävän tarkasti pohdittuna oma strategiansa, jotta hankkeen sopivuus voidaan nopeasti arvioida. Yrityksellä pitää olla myös valmius yritysjärjestelyprosessin toteutukseen; olemassa olevat hyvät rahoittajakontaktit ja oma päätöksentekoprosessi.
  2. Päätöksentekijät – omat ja toiset osapuolet – tulee sitouttaa projektiin aikaisessa vaiheessa. Muutoin projektissa tarvittavat päätökset saattavat jäädä tekemättä tai ne venyvät ja projekti jää kesken.
  3. Hankkeen reunaehdot tulee ymmärtää alkuvaiheessa, mitä voivat olla hankkeen kokoluokka, rahoituksen saatavuus, järjestelyn rakenne ja haltuunotto tai irtautuminen. Ei kannatta investoida aikaa ja rahaa hankkeeseen jos se ei ole reunaehtojen sisällä.
  4. Hankkeen ongelmakohdat tulee tunnistaa heti alussa. Analysoi ja ratkaise etukäteen ne asiat, jotka voivat kaataa koko hankkeen. Ratkaise vähemmän ongelmalliset, mutta etukäteen tunnistetut asiat prosessin kuluessa, mutta sitten että langat pysyvät sinulla, ei toisilla osapuolilla. Haasteita voi olla esimerkiksi eri sopimusten ja vastuiden siirtyminen, taloudellisen ja muun informaation luotettavuus ja liiketoiminnan tulevaisuuden näkymät.
  5. Määritä prosessin laajuus hanketta silmällä pitäen. Mikäli myyntiprosessissa päädytään lähestymään vain teollisia toimijoita, niin kohteesta tehtävä materiaali ja kokonaisprosessi voi olla kevyempi. Mikäli mukana on pääomasijoittajia, niin valmistele prosessi siten, että heidän on helpompi tehdä omat varmistuksensa hankkeesta.

Point Capital on Sinun ja yrityksesi neuvonantaja yrityskaupoissa ja rahoitusaratkaisujen toteutuksessa. Jokainen yritysjärjestely on yksilöllinen ja ratkaisut tulee mitoittaa asiakkaan, ei asiantuntijoiden, tarpeiden mukaisesti. Asiakkaanamme saatte joustavia ja innovatiivisia ratkaisuja luottamuksella, vahvalla sitoumuksella ja vankalla kokemuksella.